logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Legalnost korištenja javnog novca kao garancije za gradnju Bloka 7 TE Tuzla se mora ispitati, navodi se u novoj žalbi

 

Planovi po kojima bi se javna sredstva koristila kao garancija za kineski kredit koji bi se uložio u planirani Blok 7 Termoelektrane Tuzla bi mogli biti u sukobu sa zakonom i trebali bi biti istraženi od strane Sekretarijata Energetske zajednice, navodi se u žalbi koja je danas podnesena ovoj regionalnoj organizaciji od strane Udruženja "Aarhus centar u BiH" i mreže CEE Bankwatch.

 

Vlada Federacije BiH je dala saglasnost za garanciju za kredit od 614 miliona eura koji bi osigurala kineska Izvozno-uvozna banka (CEXIM BANK) i pokušava “progurati” ovo pitanje kroz Parlament FBiH prije općih izbora 07. oktobra.  Podsjetimo, prema Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice, Bosna i Hercegovina mora poštovati pravila EU o poticajima u energetskom sektoru. Između ostalog, u većini slučajeva državne garancije smiju pokriti maksimalno 80 posto ukupnog iznosa kredita.

 

Međutim, predložena garancija za Blok 7 Termoelektrane Tuzla pokriva 100 posto kredita, kao i kamate i druge vezane troškove. Postoje slučajevi kada su ovakve garancije dopuštene, ali Udruženje "Aarhus centar u BiH" i CEE Bankwatch su stajališta da u ovom slučaju nisu ispunjeni relevantni uslovi. 

“Imajući na umu vrlo komplikovanu legislativu o poticajima, sama činjenica da je Vijeće za državnu pomoć BiH odobrilo ovu garanciju za osam radnih dana od primitka zahtjeva od strane Ministarstva finansija FBiH baca sumnju na kvalitet te procjene”, rekla je Nina Kreševljaković iz Udruženja "Aarhus centar u BiH".


“Korištenje javnih sredstava za podršku izgradnje termoelektrane na ugalj je skandalozno i zaslužuje mnogo dublji uvid u predmet od ovog koji sada imamo. Sekretarijat Energetske zajednice treba ispitati ovaj slučaj prije nego se učine dalji koraci, a poslanici u Parlamentu se trebaju oduprijeti predizbornim pritiscima da odobre ovu garanciju prije nego se donese konačna odluka o legalnosti ove garancije”, nadodala je.

 

Još od 2017., Kina zahtjeva od kineskih firmi koje rade u inostranstvu da poštuju zakone i pravila zemalja domaćina, kao i najbolje međunarodne prakse. Kina mora prestati razmišljati o finansiranju ovog projekta dok traje istraga o potencijalno nezakonitoj državnoj pomoći”, izjavila je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network.

 

 

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign