logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Održan sastanak Aarhus centara u Kirgistanu

U saradnji sa Organizacijom za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE),srdačan domaćin ovogodišnjeg sastanka  Aarhus centara  je bio  Aarhus centar  Issyk-Kul  u  Kirgistanu.  Od 18. septembra do 21. septembra 2018., u neposrednoj blizini drugog  najvećeg planinskog jezera na svijetu, Issyk-Kul, a što na kirgiškom znači “toplo jezero,” u obilježavanju  dvadestogodišnjice od usvajanja Aarhuske

konvencije  učestvovali su Aarhus centri  i predstanici vlada iz 15 država: Albanije; Armenije; Azerbejdžana; Bjelorusije; Bosne i Hercegovine; Gruzije; Kazahstana; Kirgistana; Moldavije; Crne Gore; Srbije; Tadžikistana; Turkmenistana; Ukrajine i Uzbekistana. Kao  učesnici  i posmatrači sastanku  prisustvovale su  međunarodne organizacije i eksperti  poput: Finskog instituta za okoliš (SYKE); Izaslanstvo Evropske Unije za Kirgizsku republiku; Nuklearna sigurnost EBRD; Stručnjak za Aarhusku konvenciju;  Internews Evropa, i sl.

Tokom dvodnevne konferencije, 19.-20. septembra 2018., učesnici su imali jedinstvenu priliku da sve prisutne informišu o progresu, kao i da ukažu na trenutne probleme u primjeni  Aarhuske konvencije u svojoj zemlji. Također,  paraleno u fokusu diskusije bili su ciljevi  Agende za Održivi Razvoj 2030. Na prvoj sesiji konferencije šef  Misije OSCE-a u BiH, kao presjedavajući,  vodio je izlaganje diskusije  modela za okolišnu demokratiju.  Tokom druge sesije iskazana je problematika upravljanja opasnim otpadom i prezentovana su moguća rješenja. Tokom treće sesije ukazano je na važnost  jačanja učešća lokalnih zajednica u smanjenju rizika od nesreća i klimatskoj akciji. Na četvrtoj sesiji,  uz zamjenika šefa Misije OSCE-a  u BiH, kao presjedavajući, izložene su brojne metode jačanja kapaciteta upravljanja vodom. Tokom pete sesije izlagači su predstavili problematiku podizanja i promovisanja osvještenosti o zelenoj ekonomiji i efikasnoj upotrebi svih prirodnih resursa na lokalnom nivou. Na posljednjoj, šestoj sesiji koferencije  razmotreno je pitanje održivosti Aarhus centara i prezentirana su moguća rješenja i unaprijeđenja u radu centara.

 

Učesnici i predstavnici ispred Bosne i Herzegovine bili su: Udruženje "Aarhus Centar u BiH", Centar za životnu sredinu; nacionalni focal point za Aarhusku konvenciju u BiH ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma; kao i predstavnici Misije OSCE-u  BiH. Tokom konferencije predstavnik iz Centra za životnu sredinu (Aarhus centar Banja Luka) ukazao je na probleme primjene  Aarhuske konvencije u pogledu  implementacije trećeg stuba: "pristup pravdi". Tom prilikom predstavljen je slučaj pokušaja izgradnje dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici i pomenuta  je  strpljiva borba mještana Mjesne zajednice Kruščica u općini Vitez, koji su se gotovo godinu dana  hrabro zalagali  kako bi očuvatli “biser turizma”,  rijeku  Kruščicu i okolnu prirodu. Također, bilo je riječi  i o tužbama koje je Udruženje "Aarhus centar u BiH" podnijelo protiv rješenja o okolinskoj dozvoli za HE Buk Bijela i Foča.

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign