logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Gradnja Bloka 7 u Tuzli odgođena do daljnjeg, Vlada FBiH dala nezakonitu garanciju na kredit

Početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, koju je premijer Federacije BiH Fadil Novalić pretenciozno najavljivao za septembar 2018. godine, bit će odgođena do daljnjeg zbog nezakonite garancije Vlade FBiH na kredit između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine.

 

 

Energetska zajednica sa sjedištem u Beču uputila je pismo članovima Vijeća za državnu pomoć BiH, u vezi sa državnom podrškom razvoju projekta Blok 7 Termoelektrane Tuzla, nakon što su im dostavljene žalbe Aarhus centra i CEE Bankwatch mreže zbog neslaganja tog dokumenta s pravnom stečevinom Evropske unije. 

"Prigovor se odnosi na odluku Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. jula 2018. godine, u kojoj stoji da je osigurana garancija FBiH za kredit od 614 miliona eura od Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine za projekt Blok 7, a što ne predstavlja državnu podršku. Odluka, prema žalbi, nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći", stoji u pismu EZ.

Sekreterijat Energetske zajednice u pismu, izražava zabrinutost i traži objašnjenje zbog čega je došlo do kršenja zakonodavstva, za šta je, uz Vladu Federacije BiH, odgovorno i Vijeće za državnu pomoć BiH.

"Procjena finansijske stabilnosti privrednog subjekta kojem Vlada FBiH osigurava kredit ne pokriva sve relevantne kriterije evropske pravne stečevine, odnosno Zakona o sistemu državne pomoći", stoji u pismu Sekretarijata Evropske zajednice upućenom članovima Vijeća za državnu pomoć BiH.

Sekretarijat Evropske zajednice se, kako to stoji u pismu, ne slaže sa zaključkom Vijeća za državnu pomoć BiH da garancija na kredit ispunjava uvjete komisije i da predstavlja državnu pomoć. Pismom je indirektno upozoreno da Vlada FBiH i Vijeće za državnu pomoć BiH ne poznaju i ne poštuju svoje međunarodne obaveze.

"Garancija se može odobriti samo ako se utvrdi da predstavlja državnu pomoć. Vijeće može ponovno procijeniti garanciju, naročito da utvrdi da li je riječ o državnoj pomoći ili ne. Ova se procjena mora temeljiti na relevantnim pravnim standardima, pravilnom tumačenju zakonskih odredbi i relevantnoj sudskoj praksi, kako je to prethodno navedeno", stoji u pismu EZ.

Navode da će pružiti pomoć i savjete Vijeću za državnu pomoć, uz kratkotrajnu podršku i tehničku pomoć ako bude potrebna.

"Imajući na umu da se Sekretarijat očituje na žalbu protiv Bosne i Hercegovine, kako bi se osigurala brza i učinkovita procjena, molimo vas da odgovorite i obavijestite nas o sljedećim koracima koje namjeravate poduzeti najkasnije do 19. oktobra 2018. godine", stoji u zaključku pisma Energetske zajednice.

Izvor: KLIX

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign